Solheims plastposeforbud… frem fra glemselen

Tittet litt på noen gamle Kveldsnytt saker fra våren 2008. Plutselig ser jeg miljøvernminister Erik Solheim stå der og glise. Han ville ha plastposeforbud. Det ville redde miljøet. Og det ville ikke være vanskelig i det hele tatt mente han. På NRK Kveldsnytt 9. mars 2008 kom han med følgende resonnement: Når verden hadde lært å leve med internett og mobiltelefon, så burde vi klare å leve uten plastposer. Logisk, ikke sant!? Har man først lært å leve med mobiltelefon så kan man leve uten nesten alt mulig. Kanskje han tenkte at folk skulle handle varene på internett og få de levert hjem på døren…?

Uansett – Solheims offensive utspill endte opp der mange av hans valgte virkemidler hører til –  i en nedstøvet skuff. Et plastposeforbud er lite hensiktsmessig i miljøpolitikken, uansett hvor viktig Solheim selv mente forslaget var. Statens forurensningstilsyn gjorde en utredning som konkluderte med at forbud mot plastposer ikke ville ha særlig miljøvirkning, fordi posene spiller en viktig rolle i dagens avfallshåndtering, og fordi få poser totalt sett havner i naturen.

Kanskje burde NRK med jevne mellomrom sett gjennom arkivet av politiske utspill og løfter som aldri ble noe av.  Nå er jeg forsåvidt glad for at miljøvernministeren har tatt resultatet av utredningen til etterretning og ikke avgiftsbelegger eller forbyr plastposer i Norge. Vi skal dog ikke glemme at SV kjeftet mye på FrP når vi sa oss kritiske til realismen og fornuften i forslaget. Vil SV nå innrømme at de hadde et dårlig forslag og gi ros til FrP for vårt standpunkt? Neppe… Men all honnør til Tord Lien, min daværende kollega i Energi-  og miljøkomiteen, som raskt satte seg inn i saken og avslørte Solheims utspill som meningsløst, lenge før SFT gjorde sin utredning. Høyre derimot bør tenke seg om – de hoppet nokså ukritisk på SVs forslag.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser

2 Comments

  1. Spørsmålet er hvorvidt SFT er uhildet – i andre saker virker de alltid å være på industriutslippernes side. Arbeidsplasser prioriteres kortsiktig framfor langsiktig miljø.

    Norske Skog trenger løft, så her er det muligheter for papirposene – garantert nedbrytbare, og stort sett slitesterke om man velger riktig sort!

  2. Eg er glad for at enkelte politikarar ikkje berre gjennomfører utgreiingar før dei tek avgjerd i ei sak, men at dei også les resultatet. Det krev politisk mot å skifte meining, slik Solheim gjorde her. Og Solvik Olsen hadde jo kritisert han uansett, så kommentarar frå han er det liten grunn til å ta omsyn til; FrP er heller ikkje for plastposeforbud…

Comments are closed.