Storm i havmølleglasset

Det er litt rart å se hvordan regjeringspartiene hisser seg opp om havvindmøller. SV er for havvindmøller, men mot at de skal ligge i Lofoten. Terje Riis-Johanssen må forsvare at 15 steder er utredet. Før man drar den debatten veldig langt er det på sin plass å diskutere om man tror noen vil bygge dette i kommersiell skala.

Debatten blir litt spill for galleriet når man husker hva energiministeren sa i Stortinget 11. mars i år.  Da stilte jeg følgende spørsmål:
“Tror statsråden at Norge vil ha bygd ut særlig mange kommersielle havvindmøller som leverer strøm til EU, allerede i 2020?”
“Statsråd Terje Riis-Johansen : Nei, jeg gjør ikke det.”

Ergo, vi bruker masse politisk tid og energi på å diskutere problemstillinger som ligger minst 10 år frem i tid. Da faller tankene mine straks mot Statoils Alexandra Bech Gjørv som i Dagens Næringsliv 12.01.10 sa følgende om vindkraftutbygninger på land:

“Problemet er at norske regjeringer i ti år har sagt at de ønsker vindutbygginger, og at det kommer levelige rammebetingelser, stol på oss. Mange selskaper har brukt uhorvelig mye tid og ressurser på utredning i tillit til de politiske signalene, men så langt har det ikke skjedd så mye. Når en ser hvor mye ressurser vi har brukt på en kjempestor norsk portefølje, føles det litt meningsløst, sier Statoils sjef for ny energi Alexandra Bech Gjørv til DN.”

Hva sier havvindmølle folkene om 10 år?

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser