Hvitvaske oljepenger, trinn 1

Lyst til å lære å hvitvaske oljepenger? Se på Statkraftsaken, som nå skal få 14 milliarder kroner i egenkapital fra staten. Statkraft selv ønsket i utgangspunktet en miks av mer egenkapital og lavere utbytte. Regjeringen velger dog å gi alt som egenkapital – det er ikke tilfeldig. 

Handlingsregelens logikk er følgende:
“Ansvarlig politikk”: ta 14 milliarder kroner fra oljeformuen, overfør de til Statkraft, ta de deretter  inn i statsbudsjettet gjennom “utbytter”. Da defineres pengene som “vanlige inntekter”, og kan brukes til “gode formål” uten press i økonomien.
Uansvarlig politikk: ta de samme 14 milliarder kroner fra oljeformuen, overfør de direkte til statsbudsjettet. Rød varsellampe blinker fordi man da bruker “oljeinntekter” og overskrider handlingsregelen, noe som skaper press i økonomien.

 
Så logikken er åpenbar:
når FrP foreslår i vårt alternative statsbudsjett å øke bruken av oljeinntektene med ca 14 milliarder kroner, da er det uansvarlig politikk som skaper press i økonomien.
Når regjeringen foreslår å bruke ca 14 milliarder kroer av oljeinntektene til å styrke Statkraft, da er det ansvarlig politikk som ikke skaper press i økonomien.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser

3 Comments

  1. Jeg kaller det “hvitvasking” fordi man på den beskrevne måten kan lure ekstra penger inn i statsbudsjettet uten at man stoppes av handlingsregelen.

    Peder Ås sine innvendinger reiser FrP til stadighet i Stortinget, blant annet nå ved behandling av statsbudsjettet. Riksrevisjonen har da også påpekt noen uheldige sider ved dagens politikk, men stortingsflertallet er i sin fulle rett til å gjøre dårlige vedtak dessverre.

Comments are closed.