Regjeringen motarbeider gasskraft i Midt Norge

I stortingsdebatt i dag om kraftlinjer til Midt Norge ble Terje Riis-Johansen utfordret av undertegnede om regjeringen ville bidra til å realisere CO2-renseanlegg på gasskraftverk i Midt Norge (for eks Industrikraft Møres prosjekt). Det nektet energiministeren for. Han var krystallklar på at dette spørsmålet var avgjort, og at regjeringen (staten) ikke ville gi penger til et Co2-renseanlegg. Dermed legger han drømmen om gasskraftverk død, og det midt i en kraftkrisesituasjon.

Som kjent har Industrikraft Møre konsesjon til bygging av gasskraftverk, men utslippstillatelsen forutsetter rensing fra dag 1. I følge regjeringens Mongstad prosjekt vil slik teknologi tidligst være tilgjengelig i 2018. Men fra bransjen sies det at Sargas eller andre kan levere fullskala Co2-rensing nå, og til langt lavere pris enn regjeringen forutsetter på Mongstad. Aktørene forutsetter dog at staten dekker kostnadene eller garanterer kjøp av renset Co2, slik at det er en inntektsside for aktørene. Dette blir på “no cure, no pay” basis. Ergo, staten tar ingen risiko, men må ut med penger dersom det virker. Dette støtter både FrP, Høyre og Krf (og trolig Venstre). Det må være bedre å realisere et fungerende Co2-renseprosjekt i Midt Norge tidlig, enn å vente på et langt dyrere prosjekt på Mongstad.  Også SVs Snorre Valen har vært positiv til en slik tilnærming, men hvor finansiering skal komme fra doblet Co2-avgift på norsk sokkel.  Men ideen ble altså fullstendig avvist av Riis-Johansen.

For FrP betyr ikke dette at slaget er tapt. Det krever bare ytterligere målrettet innsats, men ingen skal etter dette tro at regjeringen i utgangspunktet  er positivt innstilt. Regjeringens politikk styrer mot vedvarende strømkrise i Midt Norge, et regeringsskifte må til om gode løsninger skal realiseres.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser

1 Comment

  1. Kvifor skal me bygge gasskraftverk når en til langt billigere og bedre penge faktisk kan bygge passiv boliger i Norge. Dette vil spare Norge for masser av strøm, bare det NorDan til nå har produsert av passiv vinduer tilsvarer et Alta kraftverk og det selges nesten ingenting av disse i Norge, nordmenn vil nemligt ikkje betale litt ekstra for strømmen er så billig. Hva med å skru opp prisen på dansk nivå og gi folk med gamle boliger penger til å pusse dem opp til passiv standard?

Comments are closed.