Rotløse Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet har mistet sin kontakt med arbeidsfolk. ”Gutta på gølvet” har mistet sin stemme. Arbeidsplasser som har bygget landet flagger dagens regjering ut. Ja, jeg vet at regjeringen stadig vekk uttrykker bekymring for konkurranseutsatt industri. Men se hva regjeringen gjør når de selv styrer rammevilkårene. La meg gi et konkret, men ikke unikt, eksempel.

For ca to år siden åpnet Hydro et nytt aluminiumsverk i Qatar. Det er svært, og driftes av store gasskraftverk basert på lokal gass. Både kronprinsen, 2 statsråder og en statssekretær reiste ned for å kaste glans over prosjektet. AS Norge var veldig stolte. I Finnmark har Alcoa vurdert å gjøre det samme. Alcoa er verdens største aluminiumsprodusent. De vil investere 15 milliarder kroner i et aluminiumsverk i Finnmark. Det gir 500 arbeidsplasser og energien skal komme fra lokal gass – fra Snøhvit. Regjeringen sier nei. Ikke aktuelt. Alcoa kan bygge aluminiumsverket sitt hvor som helst i verden, og få Snøhvitgass transportert med skip. Men å bruke gassen lokalt er strengt forbudt.

 Regjeringens avslag bunner i snever, nasjonal klimapolitikk. Man stirrer seg blind på nasjonale utslipp fremfor å se på globale konsekvenser. De globale CO2-utslipp reduseres ikke av at Alcoa må bruke Snøhvit gass i utlandet fremfor Norge. Regjeringen velger å eksportere gass, arbeidsplasser og utslipp fremfor å bruke norsk gass i Norge. De svekker vår industriklynge, noe som svekker våre ingeniørmiljøer som kan utvikle ny, mer miljøvennlig teknologi. Symbolpolitikken seirer, vår verdiskaping, miljøet og arbeidstakere taper. Og LO står taust ved APs side.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser