Et lite “hurra for regjeringen”…

I dag gleder regjeringen seg over at de innfører en CO2-kompensasjonsordning for industrien. Ordningen er bra og har min fulle støtte. Samtidig må det minnes om at regjeringen ikke har gått i front i denne saken. Tvert imot var regjeringen lenge imot en slik ordning. Kanskje er det derfor ekstra gledelig når regjeringen nå snur og fører en fornuftig politikk. Og for en opposisjonspolitiker er det fint å se at tålmodighet lønner seg. Men for velgerne bør det være en påminnelse om hvorfor FrP bør inn i regjering. Vi må slutte å kaste bort 5-6 år på rødgrønt surr før gode standpunkt kommer ut.

Det har altså tatt tid, men det er bra at regjeringen endelig endrer sin politikk i mer industrivennlig retning. Når Giske kaller det en “gledens dag” så handler det altså om at industrien kompenseres for konsekvensene av regjeringens klimapolitikk. Regjeringen løser altså et problem som politikerne selv har skapt. Hurra.

Norske vannkraftressurser bør være en konkurransefordel for norsk industri. Det er derfor rett og rimelig at industrien skal slippe å belastes for CO2-kostnader som stammer fra kullkraftproduksjon i Europa. Helt siden klimakvoteloven ble vedtatt i 2005 har FrP argumentert for at norsk industri bør skjermes for Co2-kostnader fra fossil strømproduksjon i Europa. Regjeringen har inntil nå ikke klart å gi industrien gode, prinsipielle avklaringer. Det har skapt unødvendig høy politisk risiko for industrien.

Det har åpenbart vært manglende forståelse for problemstillingen hos de rødgrønne i lang tid. Tidligere statsråder som energiminister Terje Riis-Johansen og miljøvernminister Erik Solheim avviste i mange år at en kompensasjonsordning burde innføres. Jeg vil gi honnør til de rødgrønne som nå endelig legger bort deler av en feilslått klimapolitikk. Jeg håper vi nå kan se flere endringer i klimapolitikken, slik at industrien kan satse mer i Norge. Det er meningsløst at dagens klimapolitikk i praksis nekter norsk industri å investere i ny storskala bruk av norsk naturgass. Vi kan ikke være bekjent av at Hydro kan bygge aluminiumsverk i Qatar som praktisk talt vil være forbudt i Norge. La oss håpe Co2-kompensasjonen signaliserer første skritt i retning industrivennlig klimapolitikk fra dagens regjering.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser