Handlingsrom og handlekraft i statsbudsjettet

Finansminister Sigbjørn Johnsen mener det knapt er handlingsrom i statsbudsjettet. I beste fall har man ca 10 mrd. kroner årlig som kan prioriteres til nye gode formål (DN 26.10.12). Med så lite penger til disposisjon er det i følge Johnsen helt uansvarlig å vurdere skattelettelser. Det sier litt om en regjering uten handlekraft og omstillingsvilje.

Regjeringen har åpenbart ikke tenkt tanken at man kan omprioritere noen av de 1065 mrd. kroner som allerede er inne på statsbudsjettet. Kanskje man kan følge Akadermikernes råd, og forbedre offentlige innkjøpsordninger slik at man sparer opptil 45 mrd. kroner årlig? Eller man kan kutte ned på byråkratiet, som har vokst til rekordstore høyder under de rødgrønne? Man kan også stimulere flere til å jobbe ved å redusere skatt på arbeid. Regjeringen skriver selv i budsjettet at en slik sammenheng finnes, men selv i en tid med mangel på arbeidskraft nekter regjeringen å bruke skattepolitikkens handlingsrom. Eller man kan kutte noen av statens subsidieutgifter ved i stedet å gi skattelettelser for samme formål. Hvorfor skal Enova subsidiere ENØK tiltak i husholdningene når skattelettelse for ENØK tiltak kan gjøre minst like god nytte?

Vet du hva, Sigbjørn. Mulighetene finnes, dersom man tar skattebetalerne på alvor og ikke ser på de som tannhjul i statens maskineri, hvor man tror skattepengene egentlig tilhører staten og ikke folk flest. Jeg hadde satt pris på om regjeringen valgte en linje i sin lek med tall. For mens Johnsen neddiskonterer alle budsjettinntekter til 2005 kr slik at det knapt blir handlingsrom, velger samferdselsministeren å skryte av tidenes budsjett for veiinvesteringer basert på nominelle verdier. Slik egner seg best til å forvirre, og det bør en ansvarlig regjering ikke drive med.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser