Stoltenberg advarer mot seg selv

Regjeringen la i dag frem sin perspektivmelding. Stoltenberg fremholdt handlingsregelen som en forutsetning for suksess. Han advarte kraftig mot å endre eller jukse med den. Den som jukser med budsjettene er jo Stoltenberg. To klare eksempler:

1. De rødgrønne har i praksis utvannet handlingsregelen ved å se bort fra at pengene skulle gå til infrastruktur, forskning og skattelettelser. Sigbjørn Johnsen skriver i brev til Stortinget at regjeringen ikke legger noen føringer på hvordan oljepengene brukes i budsjettet. Pengene brukes i stor grad til å blåse opp offentlig sektor og tilta seg faste, vedvarende utgifter.

2. Den rødgrønne regjeringen tilfører norsk økonomi mange titalls milliarder kroner utenfor handlingsregelen, gjennom såkalt «formueomplassering». Det omfatter egenkapitalinnskudd i statsselskap, fond og transaksjoner på Oslo Børs. Statens oljeinvesteringer skjer UTENFOR handlingsregelen, tilsvarende når det tilføres penger til Statkraft, SAS, DNB, Aker, Hydro, opprettes såkorndfond etc etc.

Paradokset i Stoltenbergs verden er at han ser på strømlinjer, flyplasser og flyselskap som verdige objekter for «formueomplassering», mens vei og jernbane oppfattes kun som utgifter. Det mener jeg er et svært kunstig skille, og som viser en statsminister med manglende forståelse for viktigheten og langsiktigheten av god landbasert infrastruktur.

 

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser

2 Comments

  1. Supert ‘blogg-spott’ – Du er en soleklar Statsminister – en Statsminister som vi alle ville hyllet og sagt – folkets mann med klar og tydelig røst, omsorg og økonomisk klokskap som få. Ha en flott helg – og sist men ikke minst – god valgkamp

  2. Stoltenberg skryter høylytt over at han er den eneste som kan føre landet.Men han glemmer fort at måten han gjør det på er med på å kjøre landet så til de grader ned i gjørma at det er lite trolig at landet ser dagens lys etterpå.Han forvalter handlingsregelen til sin fordel,og hvis andre kommer med innspill,da er det uansvarlig politikk.Verdiskapning for Stoltenberg er vakre bygninger osv mens alt annet er en utgift landet ikke har råd til.Oljefondet skrytes også opp i skyene,men er det virkelig den sum det blir opplyst i dette fondet???Ser man påalle disse transaksjoner som er gjort,gavepakker til korrupte ledere i alle verdens hjørner,gavepakke til andre lands oppgradering av politi,sykehus osv mens landet her har ikke råd til vårt eget helsevesen.Denne mannen er den mest tåpelig statsmann som har regjert dette landet,noengang….

Comments are closed.