Fornebubanen skal realiseres

Det har blitt storm i vannglass vedr Fornebubanen. Dagens regjering har lovet å bidra til at den realiseres, sammen med lokale myndigheter. Vi har lovet at staten skal ta halve regningen, noe vi også tror bidrar til å sikre god fremdrift i prosjektet. Disse løftene står vi ved, og jeg tror de er en forutsetning for at prosjektet vil bli realisertDe tre rødgrønne partier forsøker derimot å lage maksimalt med støy med bakgrunn i at vi ikke enda kan sette en dato for når spaden kan settes i jorden. En slik debatt blir kunstig. Både fordi 1) da de rødgrønne selv satt i regjering ville de IKKE garantere for statlig økonomisk bidrag til prosjektet. Uten et slikt økonomisk bidrag vil trolig prosjektet ikke blitt påbegynt fra 2018, slik Oslo pakke 3 skisserte. Og, 2) vi lover oppstart snarest mulig, men er avhengig av at Oslo Kommune og Bærum Kommune er ferdig med sine reguleringsplaner. Jeg gleder meg derfor over at Oslo kommune tirsdag signaliserte at reguleringsarbeidet deres vil være ferdig allerede i 2015. Det er gode nyheter. Bærum kommune lover å være ferdig enda tidligere. Så selv om jeg ikke kan sette noen dato, så tyder alt på at vi er godt foran skjema.

Det er derfor ikke slik at regjering eller de borgerlige partiene har utsatt eller forsinket prosjektet på noen måte, tvert imot. Da er det litt meningsløst av de rødgrønne å lage et politisk spill om oppstart. De rødgrønne, som lovet en månelanding i 2014, burde være litt forsikte med å kreve tidsfrister av andre.

Jeg har merket meg at rødgrønne politikere hevder de hadde lovet penger til Fornebubanen. Det er ikke helt sant. Ser man på Nasjonal Transportplan som ble vedtatt i Stortinget 18.06 2013 så sier de borgerlige partiene at staten SKAL ta halvparten av regningen, mens de rødgrønne skrev at staten KAN bidra. Du får selv vurdere hvor forpliktende et “KAN bidra” er sammenlignet med “SKAL”.

Derfor er jeg stolt over hva denne regjeringen skal få til innenfor norsk samferdselspolitikk – innen vei og jernbane, innen kollektivtrafikk og sykkelsatsing. Regjeringen vil stille opp for å sikre god fremdrift i prosjektet Fornebubanen. Og mens de rødgrønne står ute på plenen og protesterer, vil vi allerede 13. desember ha møte med representanter fra Oslo og Akershus om infrastruktursatsing i regionen.

Og hva de rødgrønne angår – vi får ta det med et smil når de bruker sin tid på å klage over at den nye regjeringnen ikke gjennomfører på 2 måneder det de selv sviktet på i 8 år.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser