En sterk norsk luftfartsnæring

Mandag morgen (12/1) kunne Dagens Næringsliv melde om mulig rasering av norsk luftfart. Kilden var Arbeiderpartiet, som ”mistenker” at regjeringen planlegger å tillate asiatisk kabinpersonale med utenlandske lønns- og arbeidsvilkår på fly i norsk innenriksfart. La meg avlyse mistanken umiddelbart, DNs kilde tar feil. Og kan jeg samtidig minne om at det er snart 15 måneder siden Arbeiderpartiet hadde offisielle roller i regjeringssystemet? Riktignok trodde Aps Knut Storberget så sent som i mai at landsbrukspolitikken ble styrt fra hans stortingskontor, men de fleste vet bedre.

Jeg minner om at verken norske eller utenlandske flyselskaper kan bruke thailandsk personell på flygninger internt i Norge, med mindre de har arbeidstillatelse, og dermed norske lønns- og arbeidsvilkår. (jeg nevner Thailand siden det var APs eksempel). Det gjelder også om flyet er registrert i Irland, slik noen av Norwegians fly er.

Regjeringen ønsker å styrke den norske luftfartsklyngen, men det er ikke aktuelt å oppheve krav om norske lønns- og arbeidsvilkår for asiatisk personell på norske innenriksflygninger.  Jeg opplever ikke at noen av partene innen luftfarten har etterlyst muligheten til å benytte seg av personell fra land utenfor EØS på flyruter i Norge.

Arbeiderpartiets innsalg til DN er et dårlig forsøk på å skape kunstig debatt som svekker regjeringen, fremfor å styrke luftfarten. Det hadde vært interessant om Arbeiderpartiet kunne fremme konstruktive forslag, fremfor å ha forvirring og misnøye som strategi.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser