Mye aktivitet i nord

Du har hørt Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre antyde det flere ganger: ”Det skjer ingenting i Nord Norge”. Som vanlig er AP og Støre omtrentlig med fakta og svartmalende i sine analyser.

Jeg skulle så gjerne hatt med Støre til Nordland i går. Da ville han sett hvor lite oppdatert AP er. Vi satt spaden i jorden og startet bygging av ny E6 Helgeland nord. Vi satt i gang arbeid for å se om Bodø lufthavn kan forbedres til å ta ned større fly, slik at Bodø kan fungere som en snuhavn for cruiseskip. Vi var på Leknes i Lofoten og mottok Vegvesenets utredning av nye veiløsninger i Lofoten, et oppdrag levert av regjeringen. Og vi iverksatte arbeidet med oppgraderingsprosjekt av ”Dunderlandsbanen” – en viktig strekning på Nordlandsbanen hvor Rana Gruver driver, og hvor målet er å øke kapasiteten på malmvognene med 50 %. Alle prosjektene reflekterer vår investeringsfilosofi, hvor vi bygger infrastruktur for å muliggjøre økt næringsaktivitet og bedre bo- og arbeidsregioner. Men Støre vil ha deg til å tro at ”ingenting skjer”.

Og det er ikke bare i dag ting har skjedd. Tallenes tale er klar – under dagens regjering får nord Norge nå en kraftig vekst i infrastruktursatsingen. Landsdelens andel av riksveiinvesteringene øker kraftig (fra 14,6% til 20,8% av totale nasjonale riksveiinvesteringer). Økte bevilgninger gir flere prosjekt. Vi har fremskyndet bygging av Rv94 til Hammerfest. E105 til russergrensen fikk økte bevilgninger. Vi fremskynder tunnel i Tjernfjellet, som har vært etterlengtet i tiår. Vi fremskynder nye løsninger i Kvænangsfjellet. Trasevalg for E8 inn til Tromsø er tatt, etter tiår med ubesluttsomhet. Bomstasjon i Alta er fjernet, bompengenivåene i bypakker i Bodø, Harstad og på E6 er kraftig redusert. Penger til E6 Helgeland Sør kommer i 2016. Men Støre fortsetter å late som om “ingenting skjer”.

Jeg tror også de fleste har merket seg økt vedlikehold av eksisterende veier. Vedlikeholdsbudsjettet er nesten 70% høyere i år sammenlignet med rødgrønt forslag for 2014. Tilsvarende har øremerkede bevilgninger til fylkesveier har økt med ca 125 %. Og tilsvarende øker vi vedlikeholdssatsingen av både Nordlandsbanen og Ofotbanen. Vi har også økt antall avganger på Saltenpendelen – en viktig jernbane for pendlere mellom Fauske og Bodø. Ja, listen er lang, og lenger enn dette. Men er det virkelig sånn at Støre faktisk tror at “ingenting skjer”, eller er det bare en valgkampfrase han kommer med?

APs Helga Pedersen oppfordret i vinter til en ”svertekampanje” mot regjeringen. Selv om jeg forberedt på at AP ville drive slik, så er jeg overrasket (og skuffet) over omfanget. Likevel, jeg håper og tror at fakta trumfer skremsler når du som velger skal ta din beslutning. Se på dette som mitt bidrag til å la fakta veie tyngst.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser

12 Comments

 1. AP er å blir Ap. Der er det kun å svartmale. Uansett. Er ikke noen Frp’er, men har virkelig blitt lei av skitpraten til Ap. Hadde de bare gjort noe sjøl i stedet for kun å kritisere. Store ord har de men der er det også slutt. Grøss å gru!!!

 2. Hei! Jeg ser satsingen i Nord-Norge er bra, ser det når man kjører hvor mye arbeid det er langs veiene. Så kjempegodt gjort! Jeg lurer på hvordan FRP stiller seg i spørsmålet til Nord-Norgebanen? Når det er såpass mye handlekraft i regjeringen innenfor infrastruktur, hvorfor ikke gjennomføre Nord-Norgebanen? Håper på svar!

 3. Hei KS-O. Du er tidenes beste samferdselsminister. Fortsett i samme spor og selv Ap må krype til korset og berømme deg.

  Inntil da har det faktisk sine fordeler at Støre glemmer hva du og Frp gjør – du kan sette Støre skikkelig på plass i enhver debatt. Og ikke bry deg om at programleder forsøker å stoppe deg, trø på og rams opp alt fra A til Å med nord-norge.

  Om det blir rabalder så bare bra, det gir medieoppslag dagen etter og enda flere får vite fakta.

  Tips til Siv – hun må bli både tydeligere og tøffere i innvandringsspørsmål. Det er tross alt på det området Frp har flest sympatisører. Det var også derfor Frp ble stor i sin tid.

  Godt valg!

 4. Veldig bra.Skulle bare ønsket at bygging av ny vei utenom Fauske sentrum blei satt høyere på prioriteringslisten da dette er en forferdelig flaskehals med mye trailer trafikk og mange mennesker plages av støy og støv.

 5. Mens høyre- og venstresida krangler om hvem som gjør minst eller mest i nord, kan vi i hvert fall konstatere at på jernbane skjer det lite og ingenting i nord. Med oljealderen på hell har vi tidenes mulighet for en satsing på jernbane, der alt har stått stille i nord de siste 50 år, inklusive vedlikehold. Et dagtog og et nattog mellom Trondheim og Bodø rusler avgårde i samme tempo som for 40-50 år siden! Nordlendingene nøyer seg med alt for lite, forleng Nord-Norgebanen til Narvik, Tromsø og Finnmark, og tenk forbindelse til Finland og Russland. Og få opp farta, det holder ikke med vedlikehold av dagens linjer, de må styrkes og tåle mye større fart. Se hva svenskene får til mellom Stockholm og Oslo. Hvorfor skal vi være så innmari treige i dette rike landet.

 6. Hei

  Hva med veistrekningen fra Grong til Mosjøen, er jo som å kjør på en fjellsti, du har jo kjørt veien selv, og var vel neppe imponert. Det er E6 og bør vel strengt tatt være mulighet å ha bedre standard på den. I hele Nordland på E6 er det vel bare ett forbikjøringsfelt (Kobbelvskaret).
  Hva med kystvakten? Skal denne legges ned eller flyttes for att vi ikke har råd til å drikke den der det trengs, Kansje flytte hele marinen og alt forsvar til Rena leir….. For Brig N er jo bare en vits i forhold til hva den burde vært. Venter spent på svar.

 7. Du snakker om en mann som har satt sitt merke i regjeringen. Du og resten av samferdseldetpartementet gjør en fantastisk flott jobb for noe som har blitt nedprioritert i mange 10 år. Jeg bor i Mo i Rana og da jeg så anleggsfolkene ti Hære var kommet på plass, sa jeg inni meg: “du aner ikke hva jeg har ventet på dere, og dere er hjertelig velkommen”.
  Peis på Ketil Solvik-Olsen!

 8. Du/Dere løy for alle oss trofaste velgere før Dere kom i regjering. Bomstasjonene popper opp i takt med strømmen av innvandrere i Nord! Var det det Dere lovet?? NEI…det var ikke det! Har aldri stemt AP og kommer aldri til å gjøre det heller, men Dere i Frp får heller ikke min stemme mer, aldri!!! LØGNERE!!!

 9. OK med selfie og selvskryt. Men veiene i nord er en tragedie. Å lappe noen få kilometer her og der en latterlig sak. Kjørte nylig 885 Pasvikdalen. Skiltet stod ved avkjøringen fra E6: Norges verste vei. Det kan jeg underskrive på. Min MB slo ned både her og der. Er det meningen at bilene skal bli til skrammel her? Vakre Pasvikdalen er verdt mer. Her ligger Svanhovd Konferansesenter, Bioforsk, Nasjonalparksenteret etc. Et nydelig parti av Norge. Men veien er en tragedie….Verken Finland eller Sverige har bompenger. Men bygge veier kan de til tusen og tilbake igjen. FRP: Kom til saken. Bygg veier så det suser!!

 10. Den 12. sept. åpner en ny tunnel i Leirvik like nord for Narvik! For å kjøre gjennom denne tunnelen så må vi betale bompenger! Er det vanlig med bompenger gjennom tunneler? Så nylig at Per Sandberg var ute i media og sa at det skulle det settes en stopper for, altså at bompenger skulle opphøre gjennom denne tunellen! Var det bare valgflesk? Senere, i 2017-18 åpner den nye Hålogalandsbrua! Den blir sikkert flott. Men svindyr!! Tror nok handelsstanden her vil komme til å merke det. Og ikke minst de som bor nord for brua og som jobber her vil få svært slanke pengebøker…..

 11. Det kan godt hende du mener dere gjør mer enn andre partier i nord. Men sannheten er at dere driver en vridning av gevinstene, der landsdelen blir tilgodesett med stadig mindre av de verdiene den faktisk skaper.
  Det er ikke snakk om “subsidier” når landsdelen får tilbake en del av de verdier den selv står for. Men dere behandler landsdelen som en utpost. Verdier skapes og hentes ut herfra, mens stadig mindre kommer tilbake.
  Dere kutter i overføringer som ville økt landsdelens mulighet for enda hurtigere vekst.

  Lansdelen vokser ikke fordi dere gir oss muligheten. Den vokser PÅ TROSS av den distriktsfiendlige politikken dere driver.
  Det skulle vel fortelle deg at det er mye mer å hente her, dersom dere innrettet virkemidlene deretter?

  Nordland og nord-Norge er i ferd med å bli hele Norges lokomotiv – uavhengig av oljen. Noe vi alle vet at Norge trenger.

  Men jernbanen slutter i Bodø. Det er MIDT i Norge, omtrent.
  Dere har ikke presentert en eneste plan for å utnytte potensialet for en jernbane videre nordover, og dere har såvidt flikket litt på den elendige standarden den eksisterende banen har.

  Dere har heller ikke satset på kysten som fraktlinjemulighet. I stedet legger dere ned fraktskip, som fører til en økning av vogntog på veiene. Vi snakker tusenvis av nye vogntog.

  Dere klarer heller ikke å gi oppdretts-kommunene langs kysten rett til å kreve inntekter for bruk av fjordene deres. Her ville kommunene kunnet tjene penger uten at dere “søringer” trengte å syte over alle subsidiene vi får her nord.

  Å få utnytte egne ressurser og tjene på de verdier som finnes her, vil komme hele Norge til gode, fordi man bygger sterke regioner som bidrar til fellesskapet.

  I stedet forfekter dere en politikk der man skal være leilendinger i eget hus, og som gir dere muligheten til å leke “snill” fordi dere gir litt tilbake av alle de verdier dere henter ut herfra.

  Du kan godt klage på hvor lite “de andre” har gjort for landsdelen. Men det er ikke din eller de blås fortjeneste at det nå går bra, heller.

 12. Ap = nedlegging av nord Norge. Syns no dæ e ei god satsning i nord Norge, dåkker må tænk på at AP satt i regjering i 8 år, å di fikk ikke tel ein drit, uten om å sett opp skattan. Åsså før dåkker som sytt så jævlig før at dåkker må betal bompenga. Slutt å sytt, før uten bompenga så bi dæ ikke beidre vei, dåkker ska ha , ska ha men å betal før dæ, nei dæ ska dåkker ikke, prøv å sett dåkker inn et prosjekt i å bygg vei, så ser du at teng kåsta, den regjeringa vi har no. Den har gjort meir før nord Norge på 1. År en ke ap gjor på 8 år

Comments are closed.