Kraftpenger som lukter svidd

Det lukter svidd når Eidsiva Energi og Troms Kraft gir 700.000 kroner til Senterpartiet i valgkampen. Pengene skulle angivelig brukes til å lage en energirapport “som alle ville ha glede av”, men det er ikke formildende. Senterpartiet har styrt olje- og energidepartementet  i rundt 8 av de siste 13 årene. De har hatt rikeslig med anledning til å fremme energimeldinger fra regjeringen til Stortinget. Det har de ikke gjort. Hvorfor skal vi da tro på at en energirapport fra SP, fremmet i valgkampen, skal være verdt fem flate ører?

De to kraftselskapene hjalp i realiteten Senterpartiet å skjule manglende resultater etter fire år i energidepartementet. Jeg syntes det var pinlig da Senterpartiet i valgkampen skrøt av sin ferske energirapport, mens de i løpet av fire år i energidepartementet ikke klarte å fremlegge noe lignende. Kanskje er det et tegn på at de rødgrønne partiene spriker for mye i energipolitikken til at de kan formulere en enighet skriftlig. Uansett smaker det av økonomisk smisk når energiselskaper fyller SPs lommer med penger for å formulere en energirapport.

Eidsiva Energi og Troms Kraft er begge offentlig eide kraftselskaper. Innbyggerne i eierkommunene til Troms Kraft og Eidsiva Energi bør nå spørre seg hvorfor deres kraftselskap skal støtte et politisk parti med penger. Dette er penger som enten burde vært brukt til energiprosjekter eller gitt utbytte til eierne.

Offentlig eide selskaper skal være ekstra forsiktige i å gi penger til politiske formål. Det er eierne som skal utøve politikk, ikke styrene i kraftselskapene. Når slike pengegaver gis tolker jeg det som ønske om å vinne egne fordeler. Jeg anser det som åpenbart at disse to kraftselskapene har forsøkt å kjøpe seg positiv oppmerksomhet fra energiministerens parti. Begge selskapene har konsesjonssøknader til behandling, selvsagt ønsker de disse godkjent.

Energiministeren bør nå slå fast at han ikke vil behandle søknader fra selskaper som har tildelt hans parti penger. Han må tre tilbake å la en annen gjøre den jobben – bindingene er for sterke.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser