Dyrt med “Mytji lys og mytji varme” i Trøndelag

Næringslivet i Midt Norge reagerer på fravær av strømtiltak i statsbudsjettet. Regionen har en stram kraftbalanse, og opplevde skyhøye strømpriser i fjor. Energiministeren har sågar varslet frykt for nye runder med skyhøye strømpriser i år. Men noen tiltak har han ikke, verken for å hindre at situasjonen oppstår eller avdempe virkningene av den.

Energiministeren sier til NRK ”Det er ikke statlige pakker som må bidra til at vi bruker strømmen vår fornuftig i Norge.” Nei, kanskje ikke, men det er myndighetene som har overordnet ansvar for forsyningssikkerheten. Dersom Riis-Johansen ikke vil forholde seg til bruk av strøm så må han forholde seg desto mer til produksjon av strøm. Og, det er regjeringen som har bestemt rammebetingelsene for kraftnæringen, som stanser gasskraftverk og vanskeliggjør vann- og vindkraftverk.

Så forsøker energiministeren å fremstå offensiv ved å dytte Enova fremfor seg. Han sier “Enova har tidenes høyeste ramme i 2011, og vil bruke mer neste år enn noen gang før. Mye av dette vil bli brukt i Midt-Norge, og derfor vil vi ha en høyere aktivitet i Midt-Norge enn noen gang før.” Dette er tåkelegging. Enova er et generelt virkemiddel, som ikke øremerker en eneste krone til Midt Norge. I tildeling av vindkraftstøtte har Midt Norge knapt fått en vindmølle, til tross for at Midt Norge som trenger ny kraft mest. Folk flest bør finne frem ullteppe og stearinglys – regjeringen gjør at det kan bli dyrt med “mytji lys og mytji varme”  i Midt Norge i vinter.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser