hvor mange arbeidsplasser, sa du?

I dagens VG anklager Bellona Helge Lund nok en gang for ”spekulative anslag” når det gjelder mulige nye arbeidsplasser som følge av oljeaktivitet i nord. Så interessant at Bellona later som de er nøkterne tallknusere. Hvor er Bellona’s nøkternhet når det stipulere titusenvis av arbeidsplasser innen fornybar energi (som regel teknologier som trenger betydelige subsidier)? For det er vel tross alt mer spekulativt å regne med at en næring som krever store subsidier, vil gi så mange flere arbeidsplasser, enn en næring som faktisk står på egne ben, og ikke trenger subsidier for å skape arbeidsplasser?

La meg gi en liten liste over friske utspill:

 • SV fremmet i 2003/04 forslag på stortinget hvor de lovet 4000 nye arbeidsplasser ved en satsing på bioenergi. 10 TWH skulle de få. En rask regneøvelse viser at lønnsutgifter alene i så fall ville tilsvart 16 øre/kwt (ved 400.000 kr i snittkostnader pr arbeider). Kapitalkostnader, distribusjon etc kommer i tillegg. Hvor konkurransedyktig blir et slikt prosjekt?
 • I valgkampen i fjor lovet SV 5000 nye grønne arbeidsplasser i nord
 • SPs famøse valgkamprapport «Slipp energien løs», om fornybar energi, hevder man kan få 44 TWh energi og 10.000 arbeidsplasser for ni milliarder kroner.
 • NU hevder bioenergi gir mellom 300-500 varige arbeidsplasser varige arbeidsplasser pr TWH
 • Naturvernforbundets Lars Haltbrekken mener Energisparing vil gi 10000 nye arbeidsplasser:

Ja… så to tusen nye usubsidierte arbeidsplasser er vel ikke så mye å hisse seg opp over, er det vel?

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser

5 Comments

 1. Man har beregnet at Lofoten ikke har mer olje en å forsyne verden maksimalt i 2 måneder (hvis Lofoten var jordens eneste produsent) Vi har 40 års erfaring fra nordsjøen ja, men dette er tett intill kysten og erfaringene fra Nordsjøen er at det har vært og er mange lekasjer, og da særlig av borekaks. Borekaksen har blitt tynnet godt ut i Norsjøen og ikke nådd land grunnet golfstrømmens dreining mot nord. Borekaks vil lekke ut som det gjør i nordsjøen, og dette vil selvsagt få følger før miljøet og kvaliteten til Lofoten. 2000 arbeidsplasser er piss i havet, og dette er arbeidspalsser som er kortsiktige med tanke på hvor få år oljereservene i Lofoten vil vare. Ettervirkningene av økt aktivitet i Lofoten kan dermed bli store når Oljeeventyret er slutt.

  Vi har selvsagt også dette med at man ikke kan garantere større utslipp nær kysten. Havet i Lofoten er det meste av året for urolig til at lenser fungerer, og mørketiden vil også forverre det hele om noe dramatsik skulle skje.

 2. Nye store inntekter til landet.arbeidsplasser landsdelen trenger,hindre noen fraflytting fra landsdelen,store ringvirkinger til andre bedrifter i Nord.Aldrig vært så mye fisk i havet som nå.
  Plass til oljeleting og fiskere.Skulle vært folkeavstemming .Det skulle avgjøre om
  om oljeleting.Ikke kommunistregjeringen
  skulle få bestemme.

  JILL

 3. Miljøvernorganisasjonene er jo ikke akkurat å betrakte som saklige, objektive organisasjoner. Det har blitt butikk, som alt annet. At politikere som overhodet ikke aner hva de snakker om henger seg på lasset, er også vanlig.

 4. Jauda Pump opp resten av faenskape, forpest befolkningen å jorda enda mer, fordømte pengegriske og håpløse møkka folk, olje folk burde blitt livstids fengslet å politikere burde blitt kasta ut av landet av folk met vet i håve. Vi er ikke annet enn et hjernevaska land som gir f i alt det drittet vi må finne oss i.

 5. Helt korrekt, ketil. Vi trenger flere lønnsomme arbeidsplasser i nord og da er oljevirksomhet ikke til å komme utenom.

  Miljø- og klimahysterikerne er på full retrett over hele kloden. I Kina innser myndighetene at det er den lokale forurensing/forgiftning av luft, jord og vann som må prioriteres – ikke utopiske klimaavtaler om CO2.

  USA, EU, India og Brasil satser på teknologiutvikling og alternative energiformer som bio, sol og vind. I tillegg bygges det kjernekraft i stor stil samt at kullfyrte kraftverk fases ut med gassfyrte kraftverk. Alt dette gir store utslippsreduksjoner – helt uten innvirkning fra Stoltenberg og Solheim !

  Det eneste de rød-grønne har fått til her i Norge er å drepe satsingen på bio-etanol og å jage miljø-bedrifter ut av landet med elendig næringspolitikk. Minner og Statoils havmølle-prosjekt og REC som nå trolig gir opp i Norge.

Comments are closed.