Klimafond og bedrag

SVs klimapolitikk har utgjort en betydelig trussel mot norsk industri. Fabrikker som tillates bygget i utlandet har i praksis vært forbudt i Norge. Både Hydro og Statkraft vet alt om dette. Nå later SV som om et klimafond skal gi industrien en lys fremtid i Norge, men de ”glemmer” å si at handlingsregelen for oljepengebruk gjør fondet nesten ubetydelig.

Ideen er i utgangspunktet god. Øremerk inntekter fra CO2-avgiften til å finansiere CO2-kutt. Dette støtter FrP. Når man først bruker CO2 som unnskyldning for en avgift, så bør i alle fall pengene brukes til å kutte CO2-utslipp. CO2-avgiften vil ta inn ca 2,3 milliarder kroner i året, men industrien vil ikke se mye til disse pengene. Handlingsregelen for oljepenger sikrer at pengene forblir i statens skattekiste.

Regelen krever at Co2-avgiften fra sokkelen går rett inn på oljefondet. Fra der kan man bare “høste” 4 % i året. Det betyr at klimafondet bare vil bidra med 95 mill kr i friske penger til klimatiltak i industrien, ikke 2,3 mrd slik SV later som. Da blir det ikke den store satsingen. Lurer på om SV hadde tenkt å informere om den detaljen?

Alternativt må SV støtte FrP i at handlingsregelen må endres. Jeg tipper SV nøyer seg med prat. Inntil videre er SVs klimafond bare nok et eksempel på SVs gode ønsker i klimapolitikken, men hvor resultatene kommer til å utebli.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser

4 Comments

  1. Hei! Blir ikke dette ugyldig dersom du sier at CO2- avgiften ikke skal innom petroleumsfondet, men gå direkte til et klimafond?

  2. Hei Kjetil. skal vi se en øremeking av co2 avgift til miljø og klimatiltak i de neste stortingsperioden? Skal du fronte denne viktige saken?

Comments are closed.