Hvitvaske oljepenger 101

Lyst til å lære å hvitvaske oljepenger? Finn et kraftselskap med store turbiner, de er ekstra effektive til å skylle ethvert spor av olje bort fra pengene. Si til selskapet at de skal satse på å bygge ut fornybar energi. Tilfør egenkapital fra oljefondet i år 1, og ta ut pengene som utbytte de påfølgende årene. Vips er oljepenger blitt til kraftpenger.

I tilfellet Statkraft er handlingsregelens logikk følgende :
“Ansvarlig politikk” er å ta 14 milliarder kroner fra oljefondet, overfør de direkte til Statkraft som egenkapitaltilførsel. Ta de deretter gradvis inn i statsbudsjettet gjennom “utbytter”. Da er pengene kraftinntekter som kan brukes til “gode formål” uten press i økonomien.

“Uansvarlig politikk”: Unnlat å ta 14 mrd kr i utbytte fra Statkraft inn i statsbudsjettet. Ta samtidig de nevnte 14 milliarder kroner fra oljeformuen, overfør de direkte til statsbudsjettet for å kompensere for tapt utbytte. Da blinker rød varsellampe fordi man overskrider handlingsregelen og skaper press i økonomien.

Du trodde kanskje det var tilfeldig at regjeringen valgte å gi all støtte til Statkraft som egenkapital fremfor å redusere statens utbytte fra selskapet. Ser dere hvordan handlingsregelen kortslutter? I begge tilfeller får statkraft 14 mrd mer i egenkapital, oljefondet mister 14 mrd kr, mens statsbudsjettet har uendret balanse. Men avhengig av hvordan man bokfører dette blir man ansvarlig eller uansvarlig. Det er jo bare tull.

Merk også at vi kan la Statkraft bruke 14 milliarder oljekroner uten at det skaper press på norsk økonomi. Mens om de samme pengene hadde blitt brukt til skattelettelser eller veiinvesteringer så er de plutselig både inflasjonsdrivende og utslag for uansvarlig økonomisk politikk. Ja, det er klart at vi i FrP er uforsvarlige som ikke forstår at oljepenger skal hvitvaskes gjennom økt kapitaltilførsel til statsselskapene og høyt utbytte fra statsselskapene

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser