Handlingsregelen er symbolpolitikk

I går hadde Høyre sin avsluttende pressekonferanse. Erna Solberg fastslo at Høyre har “Handlingsregelen for bruk av oljepenger” som fundament i sin økonomiske politikk. Og nå går debatten igjen om hvorfor FrP utfordrer regelen. Journalistene bør gjør jobben sin og spørre om handlingsregelen egentlig er det styringsverktøy AP/Høyre gir inntrykk av (det er den ikke).

Alle de øvrige partier sier de følger handlingsregelen, som i teorien begrenser statens pengebruk. Men i praksis jukses det med regelen i stor stil. Staten tilfører norsk økonomi titalls milliarder kroner gjennom statsselskaper (uten at de telles av handlingsregelen). Senest nå når regjeringen bruker store penger for å kjøpe seg opp i fiskeoppdrettselskapet Cermaq. I tillegg lånefinansieres en rekke oppgaver i offentlig sektor (spesielt veier og bygninger), noe som gjør at bompengegjelden og kommunegjelden er rekordhøy. Disse pengene tas heller ikke med når man regner pengebruk innenfor handlingsregelen. Høyre bruker OPS til å overkjøre handlingsregelen hvor man låner penger for å fremskynde investeringer, som må tilbakebetales senere. AP gjør i praksis det samme med lån via Kommunalbanken. Felles er at de lånte pengene ofte kommer fra utlandet.

Da er det to kontrollspørsmål folk må stille seg:
1) hvorfor kan fiskeoppdrett tilføres penger utenfor handlingsregelen, mens samfunnsøkonomisk lønnsomme vei- og jernbaneprosjekter må legges på is? (ergo – hva bør vi egentlig definere som samfunnsviktige investeringer)
2) Hvorfor låner vi ut våre oljepenger billig til våre naboland, mens infrastruktur i Norge lånefinansieres med dyrere penger fra utlandet?

Dette er to åpenbare svakheter ved den handlingsregelen som Stoltenberg og Solberg forsvarer med nebb og klør. Det har ikke noe med god økonomisk styring å gjøre – det handler bare om symboler. Det er trist at Høyre kjemper for å forsvare APs symboler…

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser

17 Comments

    • Dette er jo spørsmål som vil bli avklart i regjeringsforhandlingene. Først må velgerne si sitt om styrkeforholdet. AP kan oppføre seg annerledes, for de har rent flertall i regjeringen og bryr seg ikke nevneverdig om standpunktene til SV og SP.

     • står dere ved dette eller ikke. Står dere ved valgløftene dere har gitt velgerne? Dette er jo valgløfter. Og da bør dere vel avklare slikt med høyre før valget ettersom det er løfter. Kan ikke se at jeg nevnte AP.

      Det har da vært en del saker de har vært enige om. Du bør fokusere mer på at Erna avlyser valgløftene deres. Morsom at dere i opposisjonen klager over at regjeringen snakker om deres politikk når dere gjør det samme selv. Men nå er det Frp og deres valgløfter jeg snakker om og ikke regjeringen.

     • Dette begynner å bli litt febrilsk fra deg. Ja, selvsagt står vi ved valgløftene. Men siden vi bor i et demokrati er det naturlig at velgerne får si sitt før vi fremforhandler en regjeringsplattform. AP ser på det annerledes – der avlyser man SV/SPs valgløfter når de ikke passer. Men i opposisjonen respekterer vi hverandre, og forsøker å mobilisere velgerne til støtte for våre synspunkter. Så får partiene mandat til å ivareta velgerne i forhandlinger. Verre er det ikke.
      Det er helt naturlig å referere til AP, siden du bruker de som utgangspunkt for dine kommentarer 😉

     • Men Erna avlyser jo løftene dine. Er ikke febrilsk å påpeke det. Den eneste grunnen til at du nevner AP virker som er fordi du vil fjerne fokus fra dette.

     • Tro hva du vil. Sigbjørn Johnsen har i Stortinget avlyst SVs politikk. Fra opposisjonen er vi tydelige på at regjeringserklæring vil gjenspeile valgresultatet. Ikke verre enn det. Det er helt naturlig at Høyre fremfører Høyres synspunkt – FrP vil fremføre våre synspunkt. Men vi er begge tydelige på at summen av vår politikk vil dra landet i bedre retning enn de rødgrønne klarer. 🙂
      AP nevnes fordi du startet denne tråden med å vise til to innlegg fra AP politikere. Du må gjerne “glemme” det, men det er et faktum

     • Glemmer da ikke det. Men du bruker det for å flytte fokus vekk fra at dette er løfter og Erna har avlyst deres løfter. Det er ikke AP jeg snakker om, men Frp og Høyre. Høyre fremfører ikke bare sitt synspunkt, men avlyser deres løfter. Trekke tilbake løftene kanskje?

     • Virker ikke som du helt forstår hvordan politikk og forhandlinger virker. Vi mobiliserer velgere for å gi oss muskler i forhandlinger. Erna har ikke fullmakter i andre partier enn Høyre. Mulig du har et annet syn på hva demokrati er. Ser ikke noe poeng i å fortsette ordskiftet

     • Det handler da ikke om forhandling dette her. Erna har avlyst løftene. så enkelt er det. Med mindre du ikke vet hva ett løfte betyr så er det åpenbart at dere da gir mange løfter dere ikke kan oppfylle. jeg har ikke ett annet syn på hva demokrati er nei. du har rett. det er ikke noe poeng å fortsette når du pøser på med svadasvar.

     • Ta deg tid heller å les Kystpartiet program. Ja vi får ikke være med i valgometen til NRK for styret i NRK mener vi ikke har mulighet til å få inn noen personer på stortinget, men Rødt får være med som hverken har ordførere eller noe som helst, hva har Kystpartiet. Vi har 3 ordførere vi har 4 varaordførere vi har folk i fylkes styrer og kommune styrer om ikke på østlandet men i vest og Nord Norge for der får vi presentert vårt program i media, men når vi blir utestengt fra A pressen da kommer vi ikke frem med våre standpunkter, derfor har jeg som repesentant for Hordaland anmeldt NRK inn for PFU for diskriminering og utestengelsen fra Valgomaten til NRK, Vi skal alle ha rett å være med der, det er ikke NRK som skal bestemme om hvem som kansje kommer i stortinget eller i regjering, det er folkets tale ved valget i september.

 1. Kystpartiet i Hordaland og ellers i landet, mener handlings regelen er en Ap skapt bremsekloss for samfunnets utvikling og investering i Norge. Ap regjeringen som sier at å bygge veier er en utgiftspost i budsjettet, nei dette må ut av budsjettet og inn på listen til investering postene. Avinor fikk 35 milliarder til opprustning av flyplassene, Investering for fremtiden sa Jens. 80 milliarder til Statskraft i høseten 2012. nesten 300 milliarder i investering i oljesektoren i år 17 milliarder til vei (bevilget). Alt skal tilbakebetales via bompenger pluss driften av bomselskpene og renter til griske banker mes skyhøy rente. Galskap fra A til Å. ja mange grunner til å stemme Kystpartiet, men en ting er sikkert vi må få en borgerlig regjering i høst.
  Vekk med handlings regelen den er en bremsekloss på utviklingen av Norge, vi sparer oss til fant, stopp de store pengegavene til utlandet. Sløseri med Norske folks penger i milliard klassen. stem borgerligt gjerne Kystpartiet et godt borgerligt alternativ til Høyre som forsatt vil ha bompenger, Norges mest urettferdige skatt og som rammer mest de svake og familie økonomien. Eirerne stikker jo av med milliarder i utbytte fra bompengene. Dette har også kommunene oppdage at de kan gjøre ta utbytte fra kommunalt eide bomselskaper, en ekstra inntekt til kommunene. Galskap,Stem Kystpartiet.

Comments are closed.