Hvorfor stopper Arbeiderpartiet bompengekutt?

Det er noe uansvarlig og overfladisk når Arbeiderpartiets Marianne Martinsen kritiserer bompenger. Hun beklager seg over økt bompengenivå, men har selv stemt for samtlige bompengeprosjekt. Når regjeringen foreslår en rekke bompengekutt, stemmer hun imot. Det henger ikke sammen. Det er slik AP fungerer i opposisjon – knapt noen løsninger, men mye kritikk og støy. Det er ingen oppskrift god for å styre et land.

La meg først si at jeg er stolt over at vår regjering har klart å redusere omfanget av bompenger, sammenlignet med hva AP hadde lagt opp til for denne perioden. Hadde Martinsen og co fått bestemme, hadde bompengenivået nemlig vært mye større. I regjering har FrP fjernet bomstasjoner på 8 veistrekninger ved å slette gjelden. Vi har redusert takstene flere steder. Dette får vi til i samarbeid med Venstre og KrF. AP stemmer først imot, så klager de etterpå.

Regjeringen har også tapt flere bompengekamper. Våre kuttforslag får ikke alltid flertall i Stortinget for. I regjeringens forslag tilstatsbudsjett for 2016 foreslo vi å kutte bompenger for nesten en halv milliard kroner. Dessverre stemte AP, SP og de andre partiene imot da Stortinget behandlet budsjettet. Kun FrP og Høyre støttet kuttforslaget. Nå prøver vi igjen. I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 foreslår vi igjen bompengekutt – en halv milliard kroner i reduksjon. AP har allerede sagt de er imot. Eller mer korrekt – de sier det er “helt vilt” å foreslå bompengekutt. Likevel lar Dagbladet AP få kritisere at det fortsatt eksisterer bompenger.

Ja, det er opprettet nye bomstasjoner under vår regjering. FrP kjemper imot disse, men vi vinner ikke alle slag. Det ble kjent allerede da regjeringsforhandlingene var over høsten 2013. FrP ble ikke store nok, og vi vant ikke frem med vårt krav om å fjerne alle bomstasjoner. . Men det er bedre å være i regjering og vinne en del bompengekamper, enn å være i opposisjon og tape alle.

Dagbladet fikk tilgang til et tall som illustrerer at FrP utgjør en forskjell. I 2014 var nesten 40 % av veifinansieringen fra bompenger. I 2017 er mindre enn 30% fra bompenger. Rett og slett fordi veibevilgningene over statsbudsjettet er økt markant. Dagbladet har valgt ikke å viderebringe dette til sine lesere.

Jeg lover jeg skal fortsette å jobbe for et flertall som sikrer at vi kan kutte i bompenger. Det er en kostbar finansieringsmetode og bygger økonomiske murer i landet. Velgerne kan støtte kampen i 2017-valget ved å stemme på FrP. Imens bør AP/SP lære at det ikke nytter kun å klage, de må også ha egne løsninger. Hvorfor beklager Marianne Martinsen seg over bompenger når hun nekter å bidra til å fjerne de?

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser