Bompenger – FrP får gjennomslag

Regjeringens bompengepolitikk vil kutte antall bomselskap, stenge flere bomstasjoner, redusere finanskostnader og administrasjonskostnadene. I tillegg vil vi at staten dekker renteutgiftene gjennom en såkalt “rentekompensasjonsordning”. Det betyr at bompengesatsene kan reduseres, og pengene skal gå til å betale for vei, ikke renter. Dette skjer kun fordi FrP er i regjering.

Politiske motstandere og noen politiske kommentatorer later derimot som intet har skjedd på bompengefronten. Det er feil. De ignorerer at vi allerede har fjernet bomstasjoner på sju veistrekninger, og redusert gjelden i flere prosjekt. Vi vil om kort tid starte diskusjoner med 13 bompengeselskap om å endre renteforutsetninger og redusere takstene. Og for få dager siden vedtok Stortinget at vi kan opprettholde gode bompengerabatter på flere prosjekter – rabatter som den rødgrønne regjeringen vedtok å fjerne. Med nødvendig støtte i Stortinget kan vi få iverksatt bompengereformer på alle landets bomselskap i løpet av neste år.

AP protesterer iherdig mot enhver reduksjon i bompengenivå. Ikke rart når vi vet at antall bomselskap økte til nesten 60 under Aps styre. Drifts-og renteutgiftene økte, til ca 1,5 mrd kroner i året. Bompengegjelden ble mangedoblet, til 35 mrd kr. Og de vedtok en nasjonal transportplan med rundt 90 nye bomstasjoner. AP mener plutselig at det trengs en effektiv bompengepolitikk, men i regjering gjorde de lite for å realisere det.

Som nestleder i FrP er jeg veldig stolt over at FrP i regjering klarer vri landets bompengepolitikk i vår retning. Husk, alle de øvrige partier ønsker å opprettholde bomstasjonene. I opposisjon tapte vi alle bompengekamper, men i regjering har vi begynt å få gjennomslag. Gode kompromisser mellom Høyre og FrP betyr at landet får bedre veier og mindre bompenger. Bompenger kan være svært kostbar innkrevingsmetode. Enkelte bomstasjoner som vi har fjernet har hatt en driftskostnad på over 10 kr pr bil. Den arven etter de rødgrønne er det en glede å kunne fjerne.

Bedre veier er viktig for landet. God infrastruktur reduserer reisetid og transportkostnader, og påvirker våre bo- og arbeidsmarkeder. Regjeringen har allerede økt veibevilgningene og redusert bompengenivået, der AP alltid tenkte at mer vei måtte bety mer bompengeskatt. Med regjeringens bompengereform får vi derimot en bedre balanse mellom det bilistene betaler inn og det de får tilbake.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser

15 Comments

 1. Like fullt blir det valgt den absolutt dyreste mulige måten for å kreve inn meir veiskatt.
  Det er ikkje rart att vanlige folk er fustrert og forbanna. Kun politikere kunne bringe oss i ett slikt uføre som å måtte betale milliarder i ekstra unødvendige utgifter. Har aldri fått ett godt argument for denne situasjonen. Eineste vi veit med sikkerheit er att en rekke politikere har feite bein å gnage på ved å vere med på å drifte desse munumenta av dårskap rundt Norges land.

 2. “Bompenger kan bære en svært kostbar innkrevingsmetode” skriver Solvik-Olsen. Det er feil å benevne bompenger for en metode, på samme måte er det feil å si at det er skatt eller som han sier “bompengeskatt”.

 3. Alle tre samferdselsministrene (Kleppa, Navarsete og Arnstad) i den rødgrønne regjeringen, sa at de skulle effektivisere, slå sammen og gjøre bomselskapene mer lønnsomme slik at mer skulle gå til vei og mindre i driftskostnader, det gikk den gale veien som vi alle vet, det som den nye regjeringer holder på med lover bra, men på sikt bør dette urettferdige, ulønnsomme og tiltakshemmende systemet avvikles.

 4. Vi får se da vettu, kan ikke gå ut døra i trondheim før en må betale bom. og alle bommene har forskjellig snitt så en må betale flere ganger på samme tur!

 5. Jeg kjørte på nye E18 igjennom vestfold i dag. Den nye motorveien er ferdig, men de åpner ikke begge felt hver vei… Hvorfor? Aner ikke.. Det fanted ingen synlig grunn.. Mest sansynligvis så er det fordi en eller annen lokal politiker skal få føle seg viktig og “høytidelig” åpne den den 4 juli.

  På veien fra Larvik og mot Asker, på den nye delen, så kjørte vi forbi 5(!!) nye bomstasjoner under innstallasjon.. Dette KUN på den nye delen… FEM bomstasjoner…… Fem!! Dette itillegg til den som allerede står der.. Hvordan i helsike kan dette rettferdiggjøres??

  • Høres rett og slett helt jævlig ut og slik kommer de til å holde på i mangen år fremover. Folka der er helt syke i hodet sitt FY F.

 6. Hva som er blitt gjort av tidligere regjeringer er uinteressant, Solvik Olsen. Det er hva du gjør som interesserer mer. At du bruker mye tid på å forklare hva de rød grønne har vedtatt betyr ikke annet en at du ikke er i stand til å rydde opp i dette. Fjern alle bommer som dere lovet, hvis du skal ha en politisk troverdighet!

  • Merk at jeg påpeker hva de rødgrønne vedtok OG forteller hvordan vi endrer (eller mer riktig, veldig mye ble det ikke tatt beslutning på, men hvor vi skjærer gjennom og konkluderer.) 🙂

 7. Bompenger er betaling for å kjøre på veien. Altså en avgift og ikke en skatt. Enkelt og greit

 8. At ikke politikerne ikke skjemmes –

  Politikere
  skal gå foran med et godt eksempel og det gjør de ikke. Bare se på de
  bilene de bruker i jobb sammenheng, disel og bensinbiler kjører de med
  og hvor er tankegangene deres FY F. Og når de er ute og kjører så
  betaler de heller ikke bomavgifter for er vi som betaler for dem.

 9. Mindre Bompenger hvor da..? I Den nye bypakken for Nord-Jæren vil bli 38 nye bomringer rundt Sandnes, Stavanger, Sola, Tananger og Forus.
  Alternativet gjøre at en rekke familier må betale opp mot 45.000 kroner i året bare i bompengeavgifter.
  Kan ikke fatte at dere får sove om natten når dere ødelegger andres økonomi og helse.

Comments are closed.