Rødts kraftkabel til Skottland

Visste du at Oslo kommune, gjennom E-co energi, ønsker å investere i en strømkabel fra Norge til Skottland. Husker du også at det er Rødt som sikrer AP/SV/MDG byrådet flertall i Oslo?

Man skulle ikke helt tro det når man leser Dagbladet og enkelte andre aviser. I Dagbladet nylig fikk Rødt mye plass til å kritisere den planlagte strømkabelen til Skottland. I artikkelen ble det skapt inntrykk av at kabelen er planlagt av regjeringen, og at Rødt heltemodig skal bekjempe den i Stortinget. Dagbladet hadde utelatt to sentrale detaljer. Det er ikke staten eller regjeringen som har søkt om å bygge kabelen. Søknaden har kommet fra noen fylkeskommunale kraftselskap, hvor rødgrønne Oslo kommune er ENE-EIER i et av investorselskapene. Og som kjent, i Oslo utgjør Rødt en del av det styrende flertallet. Kjenn på parodien – Rødt i Stortinget lover kamp mot et prosjekt som en kommune styrt av Rødt ønsker gjennomført. Og som kjent er Moxnes representant for Oslo.

Dagbladet lar altså Rødt få kjefte på regjeringen, for et prosjekt som Rødt egentlig har delansvaret for men som de helst ønsker skylde på andre. Og Dagbladet gir Rødt frie tøyler. Spør du meg så viser det hvordan media kan snu en sak opp ned, gjennom å styre hvilke fakta leseren får, hvem som får slipp til med kritikk, og hvilket inntrykk som etterlates. Selv nesten en uke etter saken stod på trykk, har avisen ikke justert dette. Saken er egentlig veldig enkel. Dersom Rødt faktisk er imot kabelen, så kan de kreve at Oslos byråd bruker sin eiermakt til å trekke søknaden om kabelen. Ergo – Moxnes bør se seg selv i speilet og rette pekefingeren dit. Hvordan er det mulig at Dagbladet ikke forteller dette til leserne?

I Dagbladets artikkel forsøker for øvrig Rødt å skape inntrykk av at Regjeringen har initiert en rekke nye strømkabler. Det er ikke riktig. De to utenlandskablene som er bygget til England og Tyskland, ble initiert under rødgrønn regjering. Det var attpåtil Senterpartiets tre olje- og energiministre som var drivkreftene, noe SPs Vedum tilfeldigvis ikke snakker særlig om. Bakgrunnen var AP/SV/SPs visjon om at Norge skulle bli Europas batteri. Altså – AP/SV/SP ville i praksis at Norge skulle drive rovdrift på våre vannkraftressurser slik at EU kunne erstatte europeisk gass og kullkraft. Stoltenberg-regjeringen sendte sågar ut pressemelding om disse visjonene allerede i 2008. Hagas etterfølger – SPs Terje Riis-Johansen – forsterket visjonene, og ville at skattebetalerne skulle subsidiere flytende havvindmøller til erstatning for tysk kullkraft. Og deretter forpliktet SPs Ola Borten-Moe Norge til bygging av to store kraftkabler til utlandet. Denne historien undertrykker Senterpartiets ledere i disse dager, men for alle med litt hukommelse er vi sjeleglade for at SP ikke lenger styrer norsk kraftpolitikk. Det ville vært grusomt for både norsk industri og norske kraftforbrukere.

Nevnte kraftkabel til Skottland ble også diskutert allerede under rødgrønn regjering. Som nevnt er søkerne bak konsesjonen ikke statlige selskap, men fylkeskommunalt eide kraftselskap. E-co er en av de, og det er heleid av Oslo kommune. Altså, rødgrønne Oslo ønsker bygge kraftkabel fra Vestlandet til Skottland. Og samtidig kritiserer rødgrønne politikere regjeringen for at prosjektet eksisterer. Ærlig talt. Myndighetene kan jo ikke nekte fylkeskommunale kraftselskap fra å søke konsesjoner. Dersom venstresiden faktisk er imot denne kabelen, så kan de bruke sin eiermakt til å trekke søknaden. Så enkelt. Venstresiden hevder jo politikerne skal styre selskapene de eier. Så får se om Moxnes nå bruker «makten» han angivelig har i Oslo, eller hvilken unnskyldning han konstruerer for å slippe ta ansvar.

 

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser