Skattenivå og statistikk

I DN 26.09.12 gjentar Kjetil Alstadheim påstanden om at skattenivået er uendret under rødgrønn regjering. Det er en “sannhet” med rom for perspektiver.
Under dagens regjering har bompengeinntektene og eiendomsskatter mer enn fordoblet seg. Subsidiene til fornybar energi er flyttet ut av statsbudsjettet ved at man innført grønne sertifikater, men samtidig har regjeringen opprettholdt de gamle skatter som finansierte de nå avsluttede subsidieordningene. Felles for alt dette: bompenger, eiendomsskatt og grønne sertifikater inkluderes IKKE når skattenivået beregnes. I sum snakker vi om tosiffret milliardbeløp årlig.
Nettopp slike beregningstekniske finurligheter forklarer hvorfor bompenger og eiendomsskatt er så populært hos de øvrige partier. Det genererer økte inntekter til å finansiere offentlige oppgaver, samtidig som man gir inntrykk av uendret skattenivå. Dermed kan man late som man har blitt mye flinkere til å prioritere. Man kan tenke seg hvilken holdning skattekontoret ville hatt om private bedrifter definerte inntekter bort fra egne regnskaper. Alstadheim, vis samfunnsansvar, påpek jukset!
About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser