Hvordan var historien nå igjen…?

Våren 2014 fikk vi besøk i Samferdselsdepartementet. En delegasjon fra Sør Trøndelag fylkeskommune var bekymret over veistandarden på E6 sørover fra Trondheim. I powerpoint presentasjonen med fylkeskommunens logo stod det at strekningen Ulsberg-Melhus var viktig, men at ”gjennomføring med tempo i gjeldende NTP = ferdig etter 2032”. I rødgrønn NTP var det ”16-17 års byggetid”. Det de ønsket var ”vi vil ha denne veien ferdig i 2023 fremfor 2032.” 

H/FrP var positive til budskapet. Vi gikk tross alt til valg på raskere fremdrift, og i budsjettet for 2015 leverte midler til planlegging av denne vegstrekninge slik at det er mulighet for å fremskynde den.

So far, so good. Det oppsiktsvekkende hendte deretter, da AP plutselig hevdet en slik satsing var påtenkt hele tiden. Altså – AP forsøker gi inntrykk av at H/FrP bare gjennomfører APs opprinnelige plan. I Adresseavisen høsten 2014 hevdet Aps fylkesordfører Tore Sandvik, og Aps stortingsrepresentanter Trond Giske, Ingvild Kjerkol m.fl. at AP hele tiden planla for 2023 ferdigstillelse. Kjerkol hevder Høyre dikter opp påstanden om 2032.

Da spør jeg meg – dersom AP har rett, hvorfor sendte AP-Sandvik da en delegasjon til Oslo for å be om raskere fremdrift? Hvorfor valgte de selv å skrive 2032 på sin presentasjon? Dersom AP planla rask fremdrift på E6, hvorfor lå det ikke penger inne i 2014 budsjettetforslaget fra Stoltenberg? Dette er et tydelig eksempel på hvordan AP i opposisjon forsøker omskrive historien og fakta fra sine åtte år i regjering.

Høyre og FrP gikk til valg på raskere utbygging av infrastruktur. I opposisjon støttet vi veiprosjektene de rødgrønne klarte å enes om, men vi vil mer – både på vei og jernbane. I regjering har vi begynt å levere, ikke bare penger men også beslutninger.

 

I 2014 budsjettet leverte H/FrP ekstrabevilgning til planlegging av E6 Korporals bru. Dette følger vi opp for 2015 budsjettet med bevilgninger til planlegging/prosjektering av hele strekninger. Det gir rom for langt raskere gjennomføring av prosjektet enn hva Sør Trøndelag fylkeskommune fryktet fra rødgrønn regjering.

 

Jeg er glad for at AP nå kommuniserer større forventninger til fremdrift med dagens regjering enn hva de leverte selv. Det er en tillitserklæring basert på hva de allerede har opplevd. Vi har levert beslutning om flytting av godsterminalen i Trondheim , styrket vedlikeholdet av Dovrebanen og styrker nå togtilbud rundt Trondheim (Melhus). Vi har lovet at staten skal finansiere halvparten av Superbuss infrastrukturen i Trondheim, et langt sterkere løfte enn hva AP gjorde i regjering. Og vi bevilget nettopp penger til økt bruk av biogass i bussflåten i Trondheim. Vi tenker firefelt motorvei der forrige regjering tenker 2 felt. Vi skal reformere måten vi bygger vei – blant annet ved å bygge mer helhetlig gjennom OPS eller veiselskap. Vi vil bruke statlig plan for å få fortgang på prosjektene. Jeg registererer at AP nå er utålmodige, men det er altså fordi de nå øyner håp som var borte under rødgrønn regjering. Debatten ville likevel vært ryddigere om man forholdt seg korrekt til historien.

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser

23 Comments

 1. Tror at det kan være litt farlig for oss i Arbeiderpartiet å forsøke å bløffe på oss bedre på veisatsing enn det er hold for. “Alle” snakket for tid tilbake om det store etterslepet på vedlikehold av vei, så å benekte at vi ikke var gode nok, kan skape irritasjon hos våre velgere som har en hukommelse litt lenger enn en gullfisk.
  Når det er sagt, så vil jeg si at heller ikke tidligere regjeringer hvor Høyre har vært med har utmerket seg som veibyggere, tvert i mot; det har omtrent vært som med Arbeiderpartiet og de rød/grønne. FrP skal ha ros for å skape en ny giv i veibygging siden det har vært et utrolig forsømt felt i det å bygge landet. Norge er litt merkelig på den måten. Jeg har ofte stusset på hvorfor politikere fra distriktene plutselig begynner å hate bilen når de kommer på tinget. Da begynner de å bable om at vi skal bruke trikken til hytta. Man skulle tro at hjernen deres ble vasket og at de fullstendig har glemt hvor de kom fra og hvor avhengig dette langstrakte landet er av gode veier for å bringe frem varer og tjenester. Det jo et paradoks at veiene mellom Øst – og Vestlandet er stengt eller har kolonne flere dager i løpet av vinteren. Man skulle ikke tro – ut fra veistandard – at Norge er en moderne nasjon og et I-land.

   • Nja, i så faller det litt trist. Æres den som æres skal. Når det er sagt så er det også ting jeg er veldig kritisk til. FrP har i stor grad vært et værhaneparti som lett snur kappa etter vinden. Men, i regjering har, spesielt Solvik-Olsen, utmerka seg som utrolig dyktig. Samtidig er jeg veldig kritisk til uthuling av Arbeidsmiljøvernloven, noe som ikke har støttekonsert hverken LO eller arbeidsgiverne. Likevel kjøres det på. Det samme med søndagsåpne butikker. Personlig mener jeg lite om den saken, men når jeg ser den store motstanden hos både arbeidsgivere og -takere, forundrer det meg at regjeringen går til krig mot sine egne velgere. Utsalg av statens skoger er jeg også i mot. Det er altså mye jeg er kritisk til, men der forhindrer meg ikke i å gi ros for det jeg synes er bra!

    • Å åpne for midlertidige stillinger er en bra inngang til arbeidslivet kontra å gå arbeidsledig. Og det er ønsket av arbeidsgiverne. At LO ikke er for kommer vel ikke som noen overraskelse?

     • Merk deg deg at min link er mye ferskeste enn din. Det er derfor tydelig at mange næringslivsledere har tenkt gjennom sakene på nytt. Med et så spinkelt grunnlag i store deler av befolkningen, finner jeg det underlig at regjeringen velger å kjøre på mot sine egne velgere. Men, vi ser jo på meningsmålingene at regjeringen graver sin egen grav i rekordtempo.
      Utgangspunktet for denne tråden var imidlertid samferdsel. Der skal regjeringen ha ros og mitt håp er at Solvik-Olsen får gjort så mye som mulig, før vi i Arbeiderpartiet overtar styringen igjen og går tilbake til gamle spor; altså “hate” bilen og kun gnåle om trikk og klima, når vi snakker samferdsel. Desverre så er det kun FrP som har fingeren i jorda og forstår at næringslivet ikke kan frakte oppdrettsfisk og andre varer nedover til kontinentet med buss og trikk.

     • Ja, jeg er enig om at tråden handler om samferdsel (og der er jeg enig med deg – kanskje ikke så overraskende hehe), men det var du som tok opp arbeidsmiljøloven. At linken er MYE ferskere er vel å overdrive? Jeg tror ikke at undersøkelsen skylder at folk har tenkt seg om på nytt. NHO har nok mange års erfaring i bakgrunn når de ga sine uttalelser i sep. 2013 og det har nok ikke forandret seg. Jeg har ikke bakgrunnsdata for den, men det er jo en kjent problemstilling at undersøkelser kan vris i både den ene og andre retningen ved spørsmålene som stilles.

     • Poenget mitt var bare å anskuliggjøre at jeg også har kritiske merknader til regjeringen og nevnte noen punkter. Det skulle jo bare mangle om jeg som Arbeiderpartimann skulle juble over alt regjeringen foretar seg! I så fall kunne jeg like så godt skiftet parti. Jeg er sosialist i sinn og skinn, men det betyr ikke at jeg derfor er utelukkende “må” kritisere regjeringen for alt, til og med det regjeringen er gode på – som samferdsel. Ellers ser det jo til at regjeringen helt på egen hånd velger å kjempe for å få Jonas Gahr Støre som ny statsminister. Det får jo naturligvis være regjeringens egen sak, men jeg synes at det er merkelig.

     • Ja, spesielt når JGS knapt åpner munnen i den offentlige debatten og når han gjør det ønsker han å innskrenke ytringsfriheten…

     • Det er absolutt sider ved Srøre jeg ikke liker. Hans tidligere ønske om innskrenking av ytringsfriheten er ėn av dem. Selv om jeg er Arbeiderpartimann, så er jeg ingen fanatiker. Det er så absolutt sider ved eget parti jeg er sterkt kritisk til. Manglende satsing på samferdsel er ett av dem. Dette gnålet om klima, at Norge nærmest alene skal frelse verden med våre oljepenger osv er et annet av dem, men sånn vil det alltid være; det er kun idioter og fanatikere som støtter alt i sitt parti sitt partiprogram.

  • Du skal ha skryt og respekt for ditt innlegg, jeg må si jeg er imponert over at et medlem/politiker fra AP er ærlig på hva de ikke har fått til innen samferdsel samt gi ros til den nye regjeringen på satsingen. Jeg tror du som mange flere tenker hva som er best for folket og nasjonen. Stå på videre:)

 2. Jeg synes historieomskriving er helt greit hvis det følges opp med sterkere satsning på infrastruktur.

   • Jeg vil ikke beskylde noen for å lyve, selv om det er det de gjør. Det gjør det så vanskelig å omgås store deler av befolkningen. De blir så provosert!

 3. Legge rett ut på nett så får ikke media gjort mye på å forandre fakta.
  Ap/LO har stort “grep” om media i Norge og kontrollerer stort sett hva folk skal få vite eller ikke. Avisenes tid er snart over og da kan en nesten trekke vekk pressestøtten (holde i live en avis folk ikke vil ha er for meg en bedrift som har gått konkurs).
  NRK og TV2 er får en inntrykk jobber for “venstresiden” omtrent hele tiden om det er mulighet. Journalistene i NRK har mest til oppgave å “henge ut” den blå regjeringen om de greier dette.
  Hva har egentlig Ap av løfter til Norge i samferdselsektoren?
  Stå ferdig 2032! (SNEDIG)
  Da tenker jeg at disse personene er jo gått av og trenger ikke stå til rette for noe som helst om veiprosjektet ikke blir byggd. At de fikk “hetta” når Frp setter igang å gjør noe med dette så må også Ap fortsette med prosjektene og fullføre alt som er startet opp av Frp (mer dere greier å få igang er bedre for Norge) 🙂
  (har dysleksi)
  Frp i Regjering har ødelagt alt for Arbeiderpartiet.
  Handlekraft = Seier

 4. Sverige har hatt søndagsåpne butikker i årevis, og varene er billigere enn i Norge. Så hva er problemet, har hatt en jobb hvor eg har jobbet søndag, jul , påske, pinse, i årevis så eg skjønner ikke problemet. True med dyrere varer, min løsning på det er att man kan vel redusere litt på profitten til Reitan , Rimihagen, og visse andre. Det må jo vere en årsak til att man tjener seg til milliarder på og selge såkalt billig mat.

 5. Arne Mørk Midtbø står det respekt av. Jeg kunne nok stemt som ham om jeg ikke er av den mening at samferdsel for det framtidige Norge er SÅ FUNDAMENTALT VIKTIG at jeg stemmer som Ketil Solvik Olsen OM IKKE NOE DRAMATISK NYTT skjer med et annet parti. Sistnevnte har jeg imidlertid NULL tro på, ikke minst sett ut ifra historisk utvikling og handlinger til ALLE PARTIER. Dersom våre etterkommere skal få tilnærmelsesvis så høg levestandard som oss i “oljealderen”, så MÅ noe dramatisk nytt skje med samferdsel, utdanning og forskning/oppfinnere.

  Til Ketil Solvik-Olsen: Det vil også være behov for snarest å flytte jernbaneterminalen i Rogaland (Kvål, Ganddal) til Tananger/Risavika pluss å bygge minst 4-feltsvei til/fra denne terminalen som da kan bli en kombinert vei-bane-båt terminal med en av verdens beste flyplasser få km unna. Svake og ukvalifiserte politikere vedtok bygging av Kvålterminalen, og i tillegg har de samme politikerne startet andre vanvidd i vårt fylke – eksempelvis verdens lengste undersjøiske tunnel – en veiforbindelse som kunne vært bygget på bedre sted i nærheten for en pris av mellom halvparten og tredjeparten av Ryfastvanviddet.

  På tross av at FrP og også Høyre har saker på sitt program jeg er fundamentalt uenig i, så håper jeg at de får beholde makta så lenge at norsk samferdsel både får det vedlikeholdet det er behov for og en kraftig oppgradering og modernisering.

  Kanskje Arne Mørk Midtbø er av samme mening?

  • Altså; dersom jeg skulle gitt regjeringen råd, noe jeg ikke burde, det kunne jo være at de fulgte dem! 😉 så ville det vært at Erna gikk på TV og sa følgende:
   «Jeg vet at vi gikk til valg på å endre Arbeidsmiljøvernloven, selge ut statens skoger, åpne for søndagsåpne butikker og selge ut Flytoget. Imidlertid ser vi nå at alle disse sakene har enorm stor motstand i folket i fra alle kanter, både arbeidsgivere og -takere. Regjeringen har derfor beslutta å legge disse sakene på is for å eventuelt fremme de på nytt seinere, dersom det viser seg at vi har et flertall i folket bak oss i hver enkelt av sakene».
   Hadde Erna sagt dette, ville jeg klappet vilt og uhemmet. Jeg vet at den politiske korrekte pressa og opposisjonen ville ha harselert noe voldsomt, men jeg vet også at regjeringen ville fått stor respekt både hos egne velgere og andre, så som meg.

Comments are closed.