Irriterende kø på Boknafjorden

Vi er mange som har vært frustrert over å sitte i kø på vei over Boknafjorden. I dag er det tre ferjer som trafikkerer strekningen Mortavika-Arsvågen. Inntil nylig var en av ferjene også reserveferje for et annet samband. Det medførte at den av og til ble tatt bort fra Boknafjorden. Det er hovedsakelig da køer oppstod. Det har vi endret. 

Fra 2017 slipper vi at den ene ferja også er reserveferje et annet sted. Det betyr færre avbrudd med lange køer. Det er et viktig skritt i riktig retning, men vi er likevel ikke i mål. Vi ønsker å ha enda en ferje, slik at vi har reserveferje på plass når det oppstår problemer. Det har vi ikke lykkes med, enda. I fjor ba vi Vegvesenet legge ut anbud om ny kontrakt med tre faste ferjer og en ekstra reserveferje. Vi ønsket dette i ny kort kontrakt fra 2017, slik at køproblemene kunne bli håndtert. Dessverre fantes det ingen tilbydere som hadde fire ferjer tilgjengelig fra 1.januar 2017.  Vi har for tiden et veldig stramt ferjemarked. Det fikk jeg også bekreftet i et møte med flere ferjerederier og NHO for få dager siden. Det er frustrerende, men likevel virkeligheten vi må forholde oss til. 

På sikt er situasjonen bedre. Fra oppstart av ny kontraktsperiode 1. januar 2019 vil det være fire ferjer som trafikkerer sambandet Mortavika-Arsvågen. Dette er noen år frem i tid. Jeg kan love at vi vil lete etter løsninger for reserveferje, slik at de irriterende og tidkrevende køene forsvinner når materiell må inn på vedlikehold. Selv om vi nå har begynt å bevilge penger for å bygge Rogfast, så kan vi ikke leve med “endeløse” køer i mange år fremover.

 

 

About Ketil 381 Articles
Oppvokst på bensinstasjon på Bryne. Utdannet på University of Toledo i Ohio - Economics og Political Science Jobbet i rederi og bilbransjen Tidligere stortingsrepresentant og samferdselsminister Nå på søken etter nye opplevelser